Foutmelding databaseconnectie bij Argeweb

Gewijzigd op Di, 20 Aug om 12:26 PM

Als je een website hebt met een database kun je een foutmelding krijgen. In dit artikel leggen we uit waar dit door komt en hoe je dit oplost.

Inhoudsopgave

Inleiding

Een bekende foutmelding is: "Fout bij het maken van de databaseconnectie". Deze komt in beeld als je de website wilt bezoeken. De oorzaak is doorgaans een foutief wachtwoord in het configuratie bestand van je website. Databases worden gebruikt door CMS systemen zoals WordPress en Joomla. Zo'n database heeft een gebruikersnaam en wachtwoord. Als die niet goed staan in de configuratiebestand kan de database niet opgehaald worden.

Foutmeldingen

De foutmelding ziet er meestal zoals in het voorbeeld hierboven. Het kan afhankelijk van het CMS ook iets anders geformuleerd zijn of in het Engels worden weergegeven zoals hier:

Oplossing

Het probleem kan worden verholpen door het juiste wachtwoord en gebruikersnaam in het configuratiebestand te plaatsen. Dit gaat het makkelijkste via een FTP programma zoals FileZilla. In onderstaand stappenplan laten we zien hoe je dat doet.

Stap 1: Inloggen

Start FileZilla en log in met je FTP gegevens;

Stap 2: Mappen

Je ziet bij de Externe site vijf mappen staan:

• cgi-bin
  • etc
  • tmp
  • logs
  • public_html

Open de map public_html. Hierin staan je websitebestanden.

Stap 3: Configuratie bestand

Zoek het configuratie bestand er bij. De exacte naam kan verschillen. Bij WordPress heet dit bestand wp-config.php en in Joomla configuration.php.

Klik met de rechter muisknop op het bestand en daarna op Bekijken/bewerken;

Stap 4: Aanpassen

Het configuratiebestand wordt in een tekstbewerker geopend. Je kunt hier het wachtwoord terugvinden en deze naar wens aanpassen.

WordPress:

/** MySQL database password */

define('DB_PASSWORD', 'Hier staat het FTP-wachtwoord');

Joomla:

/* Database Settings */

public $password = 'TestWachtwoord'; // DB password

Stap 5: Opslaan

Na het opslaan van het bestand krijg je in FileZilla de melding dat er een bestand is gewijzigd. Bevestig dit.

Na deze aanpassing moet de website weer werken. Ververs zo nodig het scherm met F5.