Connecten met je MySQL database bij Argeweb

Gewijzigd op Vr, 4 Okt om 4:39 PM

In dit artikel lees je hoe je een connectie maakt met je MySQL database, vanuit een externe applicatie.

Inhoudsopgave

Benodigdheden

Voor deze connectie heb je het volgende nodig:

• PuTTY (SSH client programma)
  • MySQL Workbench ( MySQL connectie programma ) een ander programma is ook mogelijk
  • MySQL Database geactiveerd bij je hostingpakket

Wanneer je een MySQL database aangemaakt hebt en deze wilt benaderen vanuit een externe applicatie (een applicatie op je systeem, bijvoorbeeld MySQL Workbench), dan maak je connectie door de onderstaande stappen te volgen.

Let op!

Je kunt alleen deze connectie maken wanneer je webhostingpakket op een Unix/Linux platform staat. Indien je pakket op een Windows platform staat, vraag je externe toegang bij ons aan per ticket. Wij voegen je IP-adres (dit dient een statisch IP-adres te zijn) dan toe voor je aan onze firewall.

Stap 1: SSH Inschakelen

SSH dient ingeschakeld te zijn voor je webhostingpakket en je leest hier hoe je dit inschakelt via onze Mijn Argeweb.

Stap 2: PuTTY connecten

Je opent het programma PuTTY en maakt een connectie naar het adres 'shell.argewebhosting.nl'.

Putty configuratie scherm

Stap3: FTP

Geef je FTP gebruikersnaam en vervolgens het wachtwoord op.

Wachtwoord invoeren

Stap 4: Change Settings

Klik met je rechtermuisknop op de bovenste balk (hierin staat ook '(je FTP gebruikersnaam@shell-cini:~'). Je klikt vervolgens op 'Change Settings' .

Change settings

Stap 5: Add Tunnel

Je kiest in het linkermenu voor 'SSH' en vervolgens voor 'Tunnels'.

Tunnels venster

Bij de optie 'Source port' geef je een gewenst poort nummer op voor de tunnel verbinding. MySQL maakt standaard gebruik van poort 3306 en daarom is dit poortnummer gebruikt in dit voorbeeld.

Bij de optie 'Destination' vul je het adres/hostname van de database in, gevolgd door een dubbele punt (:) en het poortnummer voor de connectie.

Voorbeeld

mysql-c3.argewebdemo.nl:3306

mysql-c3.uwdomein.nl:3306

Het adres van de database server vind je ook terug via Mijn Argeweb, op de pagina waar de aangemaakte databases zichtbaar zijn.

Apply

Je klikt vervolgens op ‘Add’ om de tunnel verbinding toe te voegen. Om deze aanpassing toe te passen, dien je nog op ‘Apply’ te klikken.

Zolang de SSH connectie actief is, zal de tunnel ook actief zijn en kun je direct verbinding maken met je database.

Stap 6: Verbinden

• Je opent het programma waarmee je een verbinding wilt maken. Wij hebben gebruik gemaakt van ‘MySQL Workbench’.

Verbindingsgegevens

• MySQL connectie gegevens
  • Bij de optie ‘Server name’ vul je het IP-adres ‘127.0.0.1’ in, dit IP-adres staat gelijk aan localhost.
  • Je vult de FTP gebruikersnaam in bij de optie ‘Username’, het wachtwoord vul je in door op de knop ‘Store in Vault’ te klikken.
  • Nadat je de juiste gegevens hebt ingevuld, klik je op ‘Ok’ om te connecten.
  • Je bent nu verbonden met je gebruiker en kunt nu de database(s) inzien/beheren met je externe applicatie.

Database overzicht