Printscreen (screenshot) maken

Gewijzigd op Vr, 6 Sep om 11:54 AM

Op deze pagina wordt uitgelegd hoe je een screenshot kunt maken van wat er op je scherm te zien is. Een screenshot gebruik je bijvoorbeeld om een voorkomend probleem of betalingsbewijs te illustreren/verduidelijken (plaatje van maken).

Wanneer je een Windows-computer hebt met ten minste Windows Vista erop geïnstalleerd, dan is er standaard een knipprogramma geïnstalleerd welke je kunt gebruiken voor het maken van schermafbeeldingen. Om deze te bereiken volg je de stappen uit dit artikel.

Onderaan op uw toetsenbord zit een knop met het logo van Windows. Druk deze in.

Windows knop

Toets nu knipprogramma in in de zoekbalk. Indien je de Engelse versie van Windows hanteert, dan zoek je op snipping tool.

Zoekveld knipprogramma

Zodra het programma is geopend, klik je links bovenin op Nieuw. Je kan nu met de muis een gedeelte van je scherm selecteren waarvan je een afbeelding wenst te maken.

Nieuw bestand

Indien je geen knipprogramma op uw PC heeft, volg je de volgende werkwijze:

Stap 1

Je hebt de Print Screen knop van je toetsenbord nodig om een kopie te maken van wat er op je scherm te zien is. Deze knop is meestal een van de bovenste knoppen op het toetsenbord en bevat de tekst "PrtScr/SysRq" of iets anders cryptisch.

• Om een kopie van je gehele scherm te maken, druk je enkel de Print Screen knop van je toetsenbord in.
  • Om een kopie van enkel het actieve window te maken druk je Alt en Print Screen tegelijk in.

Printscreen knop toetsenbord

Stap 2

Wanneer je Windows gebruikt, is Paint standaard geïnstalleerd en uitermate geschikt voor het maken van screenshots. Om dit programma op te starten doe je het volgende:

• Klik op Start in uw windows Taskbar (NL: Taakbalk).

Zoekveld in de taakbalk

• Vul bij "Programma's en bestanden zoeken" het woord Paint in en open het programma.

(Uiteraard is het ook mogelijk om hiervoor het programma Word te gebruiken.)

Stap 3

Om het screenshot vervolgens in Paint te plakken, druk je op je toetsenbord de knoppen Control (Ctrl) en V tegelijk in. Sla daarna het document op, zodat je deze per e-mail kunt versturen.