Argeweb Woordenlijst

Gewijzigd op Fri, 08 Dec 2023 om 03:13 PM

De woordenlijst is een alfabetisch gerangschikte lijst met technische termen. U kunt eenvoudig naar andere termen bladeren door op onderstaande letters te klikken.

ASP

ASP (Active Server Pages) is een door Microsoft ontwikkelde technologie, om dynamisch webpagina’s te genereren op de server na aanvraag van een bezoeker. Op deze manier kan actuele informatie deel uitmaken van een pagina. Tegenwoordig wordt ASP verder ontwikkeld onder de naam ASP.NET. ASP.NET is een nieuwe taal, gebaseerd op ASP, waarin meer mogelijkheden zitten en waarbij gewerkt wordt binnen het .NET-framework.

CGI

De afkorting CGI staat voor Common Gateway Interface. Dankzij deze techniek kan er een verbinding tot stand worden gebracht tussen o.a. het web, software en databases. CGI-programma’s kunnen worden geschreven in diverse programmeertalen als Perl en C. Een veel gebruikte toepassing van CGI zijn formulieren op webpagina’s. De ingevoerde gegevens worden automatisch verwerkt door CGI.

CMS

Een CMS (of contentmanagementsysteem) is een softwaretoepassing, meestal een web-applicatie, die het mogelijk maakt dat mensen eenvoudig, zonder veel technische kennis, documenten en gegevens op internet kunnen publiceren.

CSS

CSS staat voor Cascading Style Sheet en is een techniek om de vormgeving (positionering en opmaak) van een website te bepalen. Het CSS bestand bevat alle informatie (styledeclaraties) over de vormgeving van de website en kan aan een HTML of XML document worden toegevoegd. Het voordeel hiervan is dat de vormgeving in een apart document staat waardoor deze (vaak grote hoeveelheid) informatie niet in de broncode staat. De broncode blijft zo compact en overzichtelijk en de kans op fouten maken neemt af.

DNS

DNS staat voor Domain Name System of Domain Name Server. Een DNS server is simpel gezegd een tabel waarin ip adressen en computernamen van computers instaan. Hierdoor kan een computer benadert worden zonder gebruik te hoeven maken van een ip adres. Het internet maakt ook gebruik van DNS. Een DNS zet de URL om in een IP-adres. Als u een website wilt benaderen dan wordt bekeken wat het ip adres van de server achter het domeinnaam is.

FTP

FTP (File Transfer Protocol) is de wijze waarop u bestanden kunt verplaatsen van uw pc naar uw webruimte/webserver. Er zijn verschillende programma’s (FTP-clients) beschikbaar waarmee u kunt FTP-en.

Hyper-V

Virtualisatiesoftware van Microsoft voor een VPS

IMAP

De afkorting IMAP staat voor Internet Message Access Protocol. Dit protocol stelt gebruikers in staat e-mail te lezen die op afstand wordt bewaard. Dit kan handig zijn om vanaf verschillende plaatsen uw e-mail te benaderen.

Joomla!

Joomla! is een content management systeem (CMS) wat de mogelijkheid biedt om websites en krachtige online applicaties te bouwen. Door de vele mogelijkheden, waaronder het eenvoudige gebuik en uitbereidingsmogelijkheden, behoort Joomla! tot een van de meest populaire webbouw paketten. Bovendien is Joomla! een open source pakket en is voor iedereen vrij beschikbaar.

MySQL

MySQL is een open source relationele databasemanagementsysteem dat gebruikmaakt van SQL. MySQL werd vroeger vooral gebruikt voor toepassingen zoals fora en gastenboeken, meestal in combinatie met PHP, tegenwoordig is het de basis van een breed scala aan internettoepassingen, maar ook stand-alone software.

PHP

PHP is een scripttaal, die bedoeld is om op webservers dynamische webpagina’s te cre�ren. Aanvankelijk stonden de letters PHP voor Personal Home Page. Sinds PHP 3.0 is de betekenis "PHP: Hypertext Preprocessor". Deze naam geeft aan waar de taal meestal voor gebruikt wordt: informatie verwerken tot hypertext (meestal HTML en XHTML).

phpMyAdmin

phpMyAdmin is een PHP-programma om MySQL-databases via internet te beheren. Het programma kan onder andere databases aanmaken en verwijderen; tabellen aanmaken, verwijderen en veranderen; gegevensvelden aanmaken, verwijderen en aanpassen; SQL-commando’s aanmaken.

Plesk

Plesk is een control panel (een software pakket) waarmee het beheren van servers, gebruikers en data op die servers enorm vereenvoudigd kan worden. Plesk is een webbased applicatie, ontwikkeld in PHP, zodat deze applicatie altijd en overal via een browser te benaderen is.

POP3

Pop3 is een standaard protocol dat er voor zorgt dat de email met een emailclient opgehaald kan worden. Pop3 regelt de verbinding tussen uw computer en de server. Zodra u de email via pop3 ophaalt zal de email van de server verwijderd worden.

Redirect

Een domeinnaam kan worden doorgelinkt (geredirect) naar een tweede domein (domain forwarding). Dit is handig indien u een domeinnaam bezit zonder hostpakket en de naam doorlinkt naar een domein waarop wel een website gehost wordt.

SMTP

SMTP staat voor Simple Mail Transfer Protocol. Dat is een protocol voor het verzenden van e-mails over het internet. SMTP wordt gebruikt voor uitgaande mail, terwijl POP3 en IMAP voor inkomende mail worden gebruikt.

SSL

SSL staat voor Secure Sockets Layer en is de meest gebruikte manier voor het aangaan van beveiligde electronische transacties op het internet. De methode gebruikt publieke sleutel cryptografie om beveiligd de sessiesleutel te genereren en uit te wisselen. De sessiesleutel wordt gebruikt voor symmetrische versleuteling. De SSL-functies in een webserver kunnen niet gebruikt worden zonder dat een servercertificaat is aangekocht en configureerd voor de website.

VMware

Virtualisatiesoftware op basis van Linux voor een VPS

VPS

Een VPS (kort voor Virtual Private Server) is in feite een normale server, vergelijkbaar met een dedicated server, waarvan er meerdere op een enkele fysieke server geplaatst kunnen worden. Hoewel de fysieke server dus gedeeld wordt met meerdere andere virtuele servers, heeft een VPS een eigen bestands- en besturingssysteem en kan deze van buitenaf individueel benaderd worden.

Weblog

Een weblog, ook wel blog genoemd, is een website waarop regelmatig � soms meermalen per dag � nieuwe bijdragen verschijnen en waarop de geboden informatie in omgekeerd chronologische volgorde (het nieuwste bericht verschijnt als eerst) wordt weergegeven.

Webmail

Webmail zorgt ervoor dat u via een internetpagina uw E-mail uit kunt lezen. U bent dus niet meer computer gebonden om bij uw E-mail te komen. Alleen een internetverbinding is meer dan voldoende.

WordPress

WordPress is gratis CMS en weblog-software. WordPress is oorspronkelijk ontworpen als software waarmee je kunt bloggen; een weblog of blog bijhouden dus. WordPress is de afgelopen tijd enorm doorontwikkeld en tegenwoordig uitstekend te gebruiken als Content Management Systeem (CMS). Met de toevoeging van statische pagina’s aan de weblog is de interactieve presentatiesite ontstaan.


Was dit artikel nuttig?

Dat is fantastisch!

Hartelijk dank voor uw beoordeling

Sorry dat we u niet konden helpen

Hartelijk dank voor uw beoordeling

Laat ons weten hoe we dit artikel kunnen verbeteren!

Selecteer tenminste een van de redenen
CAPTCHA-verificatie is vereist.

Feedback verzonden

We stellen uw moeite op prijs en zullen proberen het artikel te verbeteren