Wat is het verschil tussen IMAP / POP3 en hoe stel ik dit in?

Gewijzigd op Thu, 30 Nov 2023 om 01:28 PM

U vraagt zich uiteraard af wat exact de verschillen zijn tussen een IMAP en POP3 account. In dit artikel wordt beschreven wat de voor en nadelen zijn om te kiezen tussen deze twee verschillen e-mail protocollen. IMAP staat voor Internet Message Access Protocol en heeft als verschil met POP3 dat uw e-mail op de mailservers van Argeweb blijft staan, terwijl u met POP3 de e-mail download naar uw computer.

Voordelen POP3

Wanneer u uw e-mailaccount als POP3 account gaat instellen dan wordt de mail opgeslagen op uw computer. U bent dan niet afhankelijk van de ruimte van uw e-mailaccount op de server. Tevens kunt u offline de inhoud van uw account bekijken. De bestaande mail die al is opgehaald is dan zichtbaar binnen uw e-mailprogramma.

Nadelen POP3

Het nadeel van een POP3 account is dat wanneer de mail op uw computer wordt opgeslagen u niet de mogelijkheid heeft om via de webmail of een andere computer de mail te bekijken. U kunt wel in de instellingen voor een optie kiezen dat er een kopie op de server wordt achter gelaten als het bericht wordt opgehaald. Het nadeel hiervan is dat het mogelijk is dat uw account op de lange duur vol loopt.

Omdat de mail wordt opgeslagen op uw computer zijn er geen berichten beschikbaar op de server. Wanneer uw computer crasht dan is het mogelijk dat alle mail die staat opgeslagen op uw computer verloren is gegaan.

Voordelen IMAP

Als u er voor kiest om uw e-mailaccount als IMAP in te stellen dan wordt de mail op de server opgeslagen. U loopt dan niet het risico dat de mail verloren gaat als de mail op uw computer staat opgeslagen. U kunt de inhoud van uw account via de webmail bekijken en op meerdere systemen instellen..

Nadelen IMAP

De e-mailberichten die ontvangen worden, worden opgeslagen op de server. Na verloop van tijd is het mogelijk dat de mailbox kan vol raken en u hiermee tegen problemen kan aanlopen met het ontvangen van de mail. Als u onderweg bent en u heeft geen verbinding met de server kunt u niet de inhoud van uw e-mailaccount bekijken.

Was dit artikel nuttig?

Dat is fantastisch!

Hartelijk dank voor uw beoordeling

Sorry dat we u niet konden helpen

Hartelijk dank voor uw beoordeling

Laat ons weten hoe we dit artikel kunnen verbeteren!

Selecteer tenminste een van de redenen
CAPTCHA-verificatie is vereist.

Feedback verzonden

We stellen uw moeite op prijs en zullen proberen het artikel te verbeteren