Hoe maak ik een een website met Joomla bij Argeweb

Gewijzigd op Tue, 28 Nov 2023 om 04:50 PM

Joomla is een wereld beroemd open source Content Management Systeem. Dit houd in dat dit een gratis CMS systeem is waarmee u in een korte tijd een interactieve website kunt maken of een blog pagina. Maar ook een media portaal en online community's kunnen gemaakt worden met behulp van het bekende CMS systeem Joomla.

Inhoudsopgave

Voordelen

Een groot voordeel van Joomla is dat het een ‘open source’ CMS is, wat inhoud dat de broncode van Joomla vrijgegeven is voor iedereen. Hierdoor kan iedereen Joomla optimaliseren zodat de kennis met elkaar gedeeld wordt. Hierdoor wordt er dus continu gewerkt om Joomla te verbeteren en te beveiligen. Nog een groot voordeel van Joomla is dat er heel erg veel documentatie te vinden is op internet.

In dit artikel worden een paar tips en trucs beschreven welke u op weg kunnen helpen om van een kale webpagina, een schitterende dynamische website te maken volledig naar uw smaak. Mocht u Joomla nog niet geïnstalleerd hebben op uw webhosting pakket, dan kunt u eerst het volgende artikel lezen voor het installeren van Joomla.

Thema instellen

U begint door in te loggen op uw Joomla website, ook wel het ‘administrator’ gedeelte van de website. U kunt deze vinden middels een soortgelijke URL.

https://www. uwdomeinnaam .nl/administrator/

Op dit moment heeft u een schone installatie van Joomla en een lege website waar nog weinig kleur te zien is. Hier kunt u verandering in aan brengen door een template te laden om vervolgens vanuit deze template verder te werken.

U klikt op 'Extensies' -> 'Templatebeheer'. Via ‘Stijlen’ kunt u een keuze maken uit de verschillende stijlen voor het ‘beheergedeelte’ of voor de ‘website’. Wanneer u de stijl van uw keuze hebt gevonden, dan kunt u aangeven dat dit de standaard stijl is.

Template installeren

Wanneer u weinig tijd heeft om van niets, iets te maken, dan kunt u er voor kiezen om een template van internet te downloaden en deze te installeren in uw Joomla. Wanneer u een template op internet heeft gevonden dan kunt u deze installeren via ‘Extensies’ -> ‘Extensiebeheer’. Onder tabblad ‘Upload pakketbestand’ kunt u bladeren naar waar u het gedownloade bestand heeft opgeslagen. Wanneer u het bestand heeft geselecteerd kunt u op de knop ‘Uploaden & installeren’ klikken. Nu is de template beschikbaar via 'Templatebeheer'. U kunt via deze optie ook plug-ins installeren.

In Joomla heeft u de optie om meerdere menu’s voor uw website te maken. Elk menu heeft zijn eigen items en elk item heeft zijn eigen artikelen. Dan kan allemaal met elkaar gelinkt worden. We gaan nu beginnen met het standaard menu welke beschikbaar is bij elke schone installatie van Joomla.

Via ‘Menu’s’ klikt u op ‘Main menu’. Hier kunt u de hoofdmenu items vinden en nieuwe aanmaken. We gaan nu een nieuw menu item aanmaken. U klikt op ‘Nieuw'.


Er zijn een aantal verplichte velden welke ingevoerd dienen te worden om het menu item aan te maken.

  • Menu-itemtype: Hier kunt u selecteren wat voor soort inhoud er geladen wordt op de pagina. (bijvoorbeeld Artikelen -> Individueel artikel. Dan laad u de content van het door u aangegeven artikel)
  • Menutitel: De titel die wordt weergegeven in het menu
  • Locatie menu: In welk menu dit item weergegeven wordt.

Nadat u een nieuw menu item heeft ingesteld kunt u klikken op de knop ‘Opslaan & sluiten’

Het menu item wordt automatisch weergegeven op de website. Wanneer u tijdens het instellen, de website zelf even wilt bekijken dan kan dit door de knop rechts bovenin.

Artikelen aanmaken

Via 'Inhoud' -> 'Artikelen' krijgt u een overzicht van de huidige artikelen. Hier heeft u ook de optie om een nieuw 'artikel' aan te maken. Dit kunt u volledig naar eigen wens invullen. Om nieuwe content aan te maken klikt u bovenaan de pagina op ‘Inhoud’ -> ‘Artikelen’ -> ‘Nieuw artikel toevoegen’.

Gebruikers toevoegen

U heeft opties om meerdere gebruikers toe te voegen. Zo kunt u aangeven wanneer een gebruiker alleen een artikel kan plaatsen of een nieuwe pagina mag toevoegen. Deze rechten heeft u als Super User volledig in eigen hand wanneer u een gebruiker aanmaakt. In dit voorbeeld gaan we een gebruiker toevoegen.


Via ‘Gebruikers’ -> ‘Gebruikersbeheer’ -> ‘Nieuwe gebruiker toevoegen’.


Vervolgens klikt u op de groene knop ‘Nieuw’. Via deze knop voegt u een nieuwe gebruiker toe. Vervolgens kunt u de rechten voor deze gebruiker instellen. Wanneer u klaar bent met instellen klikt u op ‘Opslaan & sluiten’
Was dit artikel nuttig?

Dat is fantastisch!

Hartelijk dank voor uw beoordeling

Sorry dat we u niet konden helpen

Hartelijk dank voor uw beoordeling

Laat ons weten hoe we dit artikel kunnen verbeteren!

Selecteer tenminste een van de redenen
CAPTCHA-verificatie is vereist.

Feedback verzonden

We stellen uw moeite op prijs en zullen proberen het artikel te verbeteren