Joomla is een wereld beroemd open source Content Management Systeem. Dit houd in dat dit een gratis CMS systeem is waarmee je in een korte tijd een interactieve website kunt maken of een blog pagina. Maar ook een media portaal en online community's kunnen gemaakt worden met behulp van het bekende CMS systeem Joomla.
Inhoudsopgave
- Voordelen
- Thema instellen
- Template installeren
- Menu items aanmaken
- Artikelen aanmaken
- Gebruikers toevoegen
Voordelen
Een groot voordeel van Joomla is dat het een ‘open source’ CMS is, wat inhoud dat de broncode van Joomla vrijgegeven is voor iedereen. Hierdoor kan iedereen Joomla optimaliseren, zodat de kennis met elkaar gedeeld wordt. Hierdoor wordt er dus continu gewerkt om Joomla te verbeteren en te beveiligen. Nog een groot voordeel van Joomla is dat er heel erg veel documentatie te vinden is op internet.
In dit artikel worden een paar tips en trucs beschreven welke je op weg kunnen helpen om van een kale webpagina, een schitterende dynamische website te maken volledig naar jouw smaak. Mocht je Joomla nog niet geïnstalleerd hebben op je webhosting pakket, dan kan je eerst het volgende artikel lezen voor het installeren van Joomla.
Thema instellen
Je begint door in te loggen op je Joomla website, ook wel het ‘administrator’ gedeelte van de website. Je vindt deze middels een soortgelijke URL.
https://www. uwdomeinnaam .nl/administrator/
Op dit moment heb je een schone installatie van Joomla en een lege website waar nog weinig kleur te zien is. Hier breng je verandering in aan door een template te laden, om vervolgens vanuit deze template verder te werken.
Je klikt op 'Extensies' -> 'Templatebeheer'. Via ‘Stijlen’ maak je een keuze uit de verschillende stijlen voor het ‘beheergedeelte’ of voor de ‘website’. Wanneer je de stijl van je keuze hebt gevonden, dan kan je aangeven dat dit de standaard stijl is.
Template installeren
Wanneer je weinig tijd hebt om van niets, iets te maken, dan kan je ervoor kiezen om een template van internet te downloaden en deze te installeren in je Joomla website. Wanneer je een template op internet hebt gevonden, dan installeer je deze via ‘Extensies’ -> ‘Extensiebeheer’. Onder tabblad ‘Upload pakketbestand’ blader je naar waar je het gedownloade bestand heeft opgeslagen. Wanneer je het bestand hebt geselecteerd, klik je u op de knop ‘Uploaden & installeren’. Nu is de template beschikbaar via 'Templatebeheer'. Je installeert via deze optie ook plug-ins.
Menu items aanmaken
In Joomla heb je de optie om meerdere menu’s voor je website te maken. Elk menu heeft zijn eigen items en elk item heeft zijn eigen artikelen. Dan kan allemaal met elkaar gelinkt worden. We gaan nu beginnen met het standaard menu, welke beschikbaar is bij elke schone installatie van Joomla.
Via ‘Menu’s’ klik je op ‘Main menu’. Hier vind je de hoofdmenu items en kan je nieuwe aanmaken. We gaan nu een nieuw menu item aanmaken. Klik op ‘Nieuw'.
Er zijn een aantal verplichte velden, welke je moet invullen om het menu item aan te maken.
- Menu-itemtype: Hier selecteer je wat voor soort inhoud er geladen wordt op de pagina. (bijvoorbeeld Artikelen -> Individueel artikel. Dan laad je de content van het door jouw aangegeven artikel)
- Menutitel: De titel die wordt weergegeven in het menu
- Locatie menu: In welk menu dit item weergegeven wordt.
Nadat je een nieuw menu item hebt ingesteld, klik je op de knop ‘Opslaan & sluiten’
Het menu item wordt automatisch weergegeven op de website. Wanneer je tijdens het instellen, de website zelf even wilt bekijken, dan kan dit door de knop rechts bovenin.
Artikelen aanmaken
Via 'Inhoud' -> 'Artikelen' krijg je een overzicht van de huidige artikelen. Hier heb je ook de optie om een nieuw 'artikel' aan te maken. Dit vul je volledig naar eigen wens in. Om nieuwe content aan te maken, klik je bovenaan de pagina op ‘Inhoud’ -> ‘Artikelen’ -> ‘Nieuw artikel toevoegen’.
Gebruikers toevoegen
Je hebt opties om meerdere gebruikers toe te voegen. Zo kan je aangeven wanneer een gebruiker alleen een artikel kan plaatsen of een nieuwe pagina mag toevoegen. Deze rechten heb je als Super User volledig in eigen hand, wanneer je een gebruiker aanmaakt. In dit voorbeeld gaan we een gebruiker toevoegen.
Via ‘Gebruikers’ -> ‘Gebruikersbeheer’ -> ‘Nieuwe gebruiker toevoegen’.
Vervolgens klik je op de groene knop ‘Nieuw’. Via deze knop voeg je een nieuwe gebruiker toe. Vervolgens stel je de rechten voor deze gebruiker in. Wanneer je klaar bent met instellen, klik je op ‘Opslaan & sluiten’
Was dit artikel nuttig?
Dat is fantastisch!
Hartelijk dank voor uw beoordeling
Sorry dat we u niet konden helpen
Hartelijk dank voor uw beoordeling
Feedback verzonden
We stellen uw moeite op prijs en zullen proberen het artikel te verbeteren